Moskee Ar-rahman

Ar-Rahman

Moskee Ar-Rahman, het resultaat van gezamenlijke inspanning.

Ten tijde van de eerste gastarbeiders was de Islam vrij onbekend binnen Nederland. Het was dan ook vrij moeilijk om een locatie voor een moskee te vinden binnen de Haarlemmermeer. Voor onze gemeenschap was een gebedsplaats onmisbaar, omdat er geen plek was waar wij dichter tot Allah konden komen.

Moskee Ar-Rahman te Hoofddorp is opgericht in de zomer van 1982. In de kelder van een oud politiebureau werden de eerste gebeden verricht en kwamen de broeders tot ontmoeting na een lange werkdag. Nadat de Rabobank haar plannen bekend maakten om zich in dat pand te vestigen en uit te breiden, moest men opzoek naar een nieuwe gezamenlijke gebedsplaats.

In januari 1983 wees de gemeente een oude dokterspraktijk toe als nieuw gebedshuis voor een periode van 3 maanden. Deze plek lag gelegen in het centrum van Skagerak te Hoofddorp, waar momenteel een sportzaal is gevestigd. De omvang van de gemeenschap was erg summier. Nadat de termijn was verstreken, was er nog geen nieuwe locatie voor een gebedshuis gevonden. De gemeente kwam de broeders tegemoet door hun twee maanden uitstel te geven.

 

Na een zoektocht trokken wij, in 1983, in de voormalige Emmaschool aan de Kruisweg te Hoofddorp. De gemeenschap was vrij summier. De Emmaschool heeft tot 1986 gefungeerd als gebedsruimte. Ondertussen groeide de activiteiten en vormde er een eerste moskeebestuur. Nadat wij de voorgaande jaren heen en weer hebben moeten verhuizen, was er behoefte naar een vaste plek. Hieruit kwam het idee voort om zelfstandig een plek te kopen en een eigen moskee te realiseren.

Na een lange zoektocht kwam men uit bij een leegstaande sporthal in de wijk Graan voor Visch. Nadat het moskeebestuur zich officieel had ingeschreven bij de notaris, werd de koop officieel op 2 augustus 1990. De gemeenschap gebruikte de sportschaal tot 2007 als moskee. 

In eerste instantie was het de bedoeling om de sportzaal te verbouwen, maar al snel bleek dat het goedkoper was om alles te slopen en opnieuw te bouwen.
Al snel hadden wij een tijdelijk onderkomen in de Silo gevonden. Deze locatie vond tegenover de oude sportzaal plaats.

23 juli 2010, een historische datum. De nieuwe moskee werd opgeleverd en was toegankelijk voor de gemeenschap.

Steun de moskee

Rondleiding?

De deuren van de moskee staan open voor iedereen. Wij nodigen u van harte uit om samen met ons een rondleiding te maken door de moskee.

Klik hier voor meer informatie

Aanmelden?